Η FIFPro στο πλευρό του ΠΣΑΠ – Στέλιος Γιαννακόπουλος: «Σας θέλουμε δίπλα μας»

ΝΕΑ

«Σας θέλουμε δίπλα μας. Οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα σας χρειάζονται για να αγωνισθούμε μαζί για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και για τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρέπειας και δίκαιης αντιμετώπισης για όλους τους συναδέλφους μας. Έχουμε προβλήματα και αισθανόμαστε ότι αν συνεχίσουμε να σας νιώθουμε στο πλευρό μας θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα».

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος, στη διοίκηση και τα μέλη της FIFPro, στην έναρξη του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών που φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ το διήμερο 8-9 Ιουλίου.

Η δέσμευση από την πλευρά της Διοίκησης της FIFPro ήταν κατηγορηματική

«Είμαστε εδώ, έτοιμοι για να βοηθήσουμε τον ΠΣΑΠ και τους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με αποφασιστικότητα, επιμονή και σταθερότητα, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχουν οι ποδοσφαιριστές σε αυτή τη χώρα. Εκτιμούμε και υποστηρίζουμε πλήρως τον ΠΣΑΠ και τις ενέργειες του και θα συμβάλλουμε ώστε να υπάρχουν δίκαιες λειτουργίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τους ποδοσφαιριστές».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών, FIFPro, ασχολήθηκε, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της, με τα προβλήματα που έχει το ποδόσφαιρο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως με την γηπεδική βία, τα στημένα παιχνίδια, τον ρατσισμό, τις οικονομικές εκκρεμότητες από ομάδες σε ποδοσφαιριστές αλλά και με άλλα ζητήματα που αφορούν θέματα της ολοένα και πιο δύσκολης καθημερινότητας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Στο Συνέδριο δεν εκπροσωπήθηκαν μόνο οι Σύνδεσμοι Ποδοσφαιριστών των χωρών-μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών από την Ανατολική Ευρώπη αλλά και χώρες που μέχρι τώρα δεν είχαν εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο Όργανο των ποδοσφαιριστών.

Από τον νεοσύστατο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών της Κροατίας ήταν παρών στο Συνέδριο ο Ντάριο Σίμιτς, νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μίλαν το 2003.

Μάλιστα, το Συνέδριο ξεκίνησε με την παρουσίαση των νέων μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Μάλτας.

Συζητήθηκαν στη διάρκεια του Συνεδρίου η έλλειψη σεβασμού στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, το δικαίωμα στην προπόνηση ανεξάρτητα από τη σχέση με την ομάδα, τα γεγονότα βίας σε βάρος ποδοσφαιριστών ( αναφέρθηκαν μάλιστα σε δικές τους εμπειρίες ο Αλέξανδρος Τζόρβας και ο Ηλίας Κώτσιος δια μέσου βίντεο) αλλά και το πρόβλημα που σχετίζεται με την παραβατική αντιμετώπιση παικτών από τις ομάδες τους όπως και το ζήτημα της ξενοφοβίας.

Έγινε σαφές ότι θα πρέπει να υποστηρίζεται πλήρως το δικαίωμα του ποδοσφαιριστή για προπόνηση αλλά και για επιμόρφωση όπως και ότι πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κανονισμοί της ΦΙΦΑ χωρίς αλλαγές και αυθαιρεσίες, ενώ όλα τα προβλήματα με ρατσιστική συμπεριφορά θα καταγράφονται πλήρως και θα καταγγέλλονται .

Η προστασία των παικτών από τη διαφθορά και την βία, η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην ΟΥΕΦΑ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών για την τήρηση των συμφωνιών και των δεσμεύσεων και η δημιουργία ομάδων εργασίας και ενημέρωσης σε κάθε χώρα, επίσης κρίνεται ότι θα βοηθήσουν.

Αναφερόμενος πάντως στη δική του εμπειρία ο Σκωτσέζος εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών Τόνι Χίγγινς τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε πολλά από αυτά τα προβλήματα, σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό, πριν από 25 χρόνια, αλλά, πλέον ουσιαστικά αυτά έχουν, σχεδόν εξαφανισθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φαινόμενο με τα στημένα παιχνίδια που απειλεί ευθέως πλέον το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro Tέο Φαν Σέγκελεν υπογράμμισε ότι «είναι γελοίο να περιμένει κανείς ότι ένας παίκτης θα καλέσει την ΟΥΕΦΑ για να της μιλήσει για στημένα παιχνίδια. Θα μπορούσε να ενεργήσει μόνο αν υπήρχε η δυνατότητα να μιλήσει εμπιστευτικά σε κάποιον, από μία ειδική ομάδα, ίσως μάλιστα από τον Εθνικό Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών στον οποίο ανήκει».

Σύμφωνα με τον Φαν Σέγκελεν «Η FIFPro περισσότερο από ποτέ άλλοτε αποφασισμένη να συμβάλλει με την επιμόρφωση και ενημέρωση των ποδοσφαιριστών, ώστε να τους κάνει πιο προσεκτικούς στο θέμα των στημένων αγώνων και λιγότερο ευάλωτους απέναντι σε εκείνους οι οποίοι στήνουν παιχνίδια ενώ θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για ποδοσφαιριστές για τέτοια ζητήματα.

Είναι εύκολο για τις ποδοσφαιρικές αρχές να λένε ότι θα υπάρχει μηδενική ανοχή για παίκτες οι οποίοι εμπλέκονται σε στημένα παιχνίδια. Αλλά, επίσης, οι αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον προστασίας για τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δέχονται τέτοιου είδους προτάσεις.

Ο καιρός της υπομονής πέρασε πια. Τελείωσε. Το μέλλον του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη αλλά παντού είναι πια στην κόψη του ξυραφιού».

Παρόντες στο Συνέδριο ήταν ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Πούλιος, ο Νομικός Σύμβουλος Αθανάσιος Μακρυνιώτης και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνης Αντωνιάδης.

[psap]

Σχετικά Νέα